Bye bye skivade naglar!

Tidigt i höstas kastade jag ut ett desperat rop på hjälp eftersom mina naglar, som så länge jag minns varit sköra och haft lätt för att skiva sig, var värre än någonsin. Massor med bra tips vällde in och jag började systematiskt testa mig fram för att hitta rutiner och produkter som hjälper för just mina problem. Och nu vågar jag nog påstå att jag hittat rätt, i alla fall är mina naglar i betydligt bättre skick nu.

Till att börja med är det viktigt att förstå vad man har för problembild, eftersom det finns en myriad av specialprodukter. Ett tips är att titta på bloggen loodie loodie loodie där det finns massor med matnyttigt inom området nagelvård och bra information om t ex olika typer av nagelstärkare och ~härdare. Mina naglar är relativt tunna, mjuka och har framför allt lätt för att skiva sig. Det är det sistnämnda som är det största problemet för mig, för när de skivar sig vill jag kapa dem så pass korta att jag blir av med skivningarna, men så fort jag får lite längd på dem så skivar de sig igen. Känner du igen dig?

När jag gett mig i kast med nya produkter har jag varit noga med att introducera dem en i taget och låta det gå 6-8 veckor innan jag byter eller introducerar någon ny, av den enkla anledningen att jag annars inte vet vad det var som hade effekt. Det är också därför det här inlägget kommer över ett halvår efter mitt ”rop på hjälp” – det har tagit ett tag att prova och hitta rätt. Och tada – här kommer min regim:

Depend NagelbandspeelingUngefär varannan vecka (jag är inte så noga) rengör jag nageln lite extra noga med Depend nagelbandspeeling. Den hjälper till att avlägsna hudrester och övervuxna nagelband. Generellt är inte detta något jag har några större problem med, men naglarna känns onekligen fräschare efteråt och den massage man automatiskt gör vid exfolieringen är bra ur andra perspektiv eftersom den stimulerar blodcirkulationen vilket i sin tur är bra för nageltillväxten. Jag applicerar en klick på varje nagel, vid roten, och masserar en stund. När det är dags att skölja bort den brukar jag borsta naglarna med en nagelborste under ljummet vatten för att få dem ordentligt rena.

Dr Hauschka Neem NageloljaEn gång per dag masserar jag naglarna med nagelolja. Jag har testat ett antal olika men den som jag märkt mest positiv effekt av – i form av omedelbart starkare naglar – är Dr Hauschka Neem Nagelolja. Jag är extra noga de gånger jag tar bort lacket helt med remover, men försöker komma ihåg att massera in oljan en gång varje dag även om jag har lackade naglar. Förpackningen lämnar tyvärr lite övrigt att önska – flaskan blir rätt kladdig eftersom det är omöjligt att trycka ut oljan utan att det samtidigt rinner ner på flaskan. Jag föredrar flaska med pipettapplikator när det kommer till oljor, men man kan ju inte få allt så jag har lindat in min flaska i lite hushållspapper istället, för att inte allt ska bli oljigt. Jag pumpar en gång och applicerar oljan ganska flödigt med fingertopparna och masserar sedan en nagel i taget. Har jag tid låter jag oljan verka en stund innan jag torkar bort överflödet. Jag tvättar inte av händerna innan jag lackar naglarna, utan torkar bara noga bort överflödig olja. Om jag har oceaner av tid använder jag den mellangrova sidan på en polerfil för att massera in oljan i nageln.

Depend Ginseng NagelserumIbland, men inte varje gång, när jag börjar med nakna naglar applicerar jag Depend Ginseng Nagelserum efter att oljan absorberats. Serumet är speciellt till för att tillföra fukt och binda samman nagelns lager, vilket är bra om man har naglar som lätt skivar sig. Det här är väl den produkt som jag märker minst enskild effekt av, så om jag hoppar över något steg så är det den här. Men har jag tid så lägger jag gärna på serumet efter oljan och låter det sugas in i nageln innan jag går vidare och lägger ett stärkande lack.

Snowcrystal #309 Nail Care with Fruit AcidsNär oljan och eventuellt serumet sugits in i nageln ordentligt lägger jag ett lager av Snowcrystal #309, ett vårdande lack med AHA-syror, speciellt för naglar som skivar sig. Det ger fukt och ökar nagelns elasticitet, och dessutom tycker jag det fungerar utmärkt som vanligt underlack och har hittills fungerat bra som skydd mot missfärgningar som man annars kan få.

Orly Calcium ShieldSedan jag börjat få bukt med skivningarna som varit mitt huvudsakliga problem har jag adderat ytterligare en produkt i min regim, det är Orly Calcium Shield – en traditionell nagelstärkare med calcium som hjälper till att göra naglarna lite hårdare och lite starkare men med bibehållen flexibilitet.

Efter dessa steg är jag redo att lacka mina naglar.

Verkar det omständigt? Jag tyckte nog också det i början, men man får hyfsat snabbt rutin på det. Allra svårast att komma ihåg tycker jag är att olja de dagar jag inte tar bort lack och lackar om från grunden. Om jag måste slimma proceduren är det utan tvekan nageloljan och Snowcrystal #309 som blir kvar – det är de två grundstenarna och dessa två prioriterar jag aldrig bort.

Några ord om filande också – jag är noga med att nageln är torr när jag ska fila, för att minska slitage. Sedan använder jag aldrig någon annan nagelfil än de av härdat glas – allt annat trasar helt och hållet sönder mina naglar.

Visserligen har jag inte särskilt långa naglar idag men det har heller inte varit mitt mål utan jag trivs med ganska korta naglar. Men idag är de friskare och mer fuktmättade, och skivningar är något som uppstår väldigt sällan jämfört med hur det varit tidigare.

Hoppas det kan vara till hjälp för dig som lider av samma problem. Fråga gärna i kommentarerna om det är något du undrar över, och lämna också gärna en kommentar om du har tips på alternativa produkter!

Annonser

14 reaktioner på ”Bye bye skivade naglar!

 1. Vilket intressant inlägg, älskar att få tips på nya nagelvårdande produkter! Jag blir särskilt nyfiken på nageloljan från Dr Hauschka, men trist att förpackningen är så opraktisk. Men om den är bra så kan den vara värd att testa ändå. Jag skulle också kunna tänka mig att testa det vårdande underlacket från Snowcrystal.

 2. Jag har en nagelolja vid TV:n och en vid sängen (Scratch Nail Food) för på så sätt blir det automatiskt så att jag inte glömmer att olja in dem. Känner mig som en typisk Amerikansk hemmafru i nån gammal film när jag sitter i sängen och oljar in naglarna och avslutar med handcreme ända upp till armbågarna. Very sexy 😉
  I övrigt följer jag ungefär samma rutiner som du, men skall absolut testa Snowcrystal grejen 🙂

 3. Mina naglar skivar sig något fruktansvärt för tillfället så detta inlägg kom i rätt tid. Nageloljan och Snowcrystal lacket kommer jag definitivt prova.

 4. Nailtastic: Kul att du gillar inlägget! Ja, oljan är meckig men värd det – tycker jag – eftersom den faktiskt har märbar effekt för mig. Dessutom tycker jag den är väldigt prisvärd – 125 kr för 30 ml om man jämför med t ex populära Scratch som kostar 180 kr för 10 ml…

  AnnaKaize: Ja man får placera ut dem strategiskt!

  Anna: Men vad härligt! Ja, inte att du har skivade naglar, men att inläget kom i rättan tid 😉

 5. Snacka om ett blogginlägg i rättan tid! Sedan jag började ha konstant lackade naglar har jag fått precis samma problem med att de skivar sig. Jag har försökt olja in dem då och då utan något vidare resultat, men nu har jag ju en steg för steg-anvisning att luta mig emot. 🙂 Tackar!

  • Vilken bra tajming! Själv upplever jag faktiskt att jag får mindre problem med skivningar när jag ser till att ha naglarna lackade hela tiden, men det handlar nog mest om att jag inte ser, och därför inte pillar på, begynnande skivningar, och då sprider de sig ju inte heller på samma sätt som de gör om man är där och pillar…

   Hoppas tipsen kan vara till nån hjälp – berätta gärna om det är något som funkat, eller inte funkat, för dig!

   • Intressant – för mig var det precis tvärt om, att när jag började lacka så började naglarna skiva sig. Tidigare har jag i princip inte haft några problem alls, så nog hör det ihop. Det kan ju för all del ha att göra med att lackade naglar innebär regelbunden kontakt med remover. Just nu använder jag Lidl:s remover Cien, efter att ha konstaterat att den blåa från Depend var helt galet uttorkande för mina naglar. Cien fungerar mycket bättre, men jag tar gärna emot andra tips på bra removers som är skonsamma för naglar som tenderar att skiva sig!

   • Ja, remover är en sak jag nog borde byta ut i min rutin – jag använder just Depends blå och har gjort det så länge jag kan minnas eftersom den är så sjukt effektiv men utan aceton… Kanske skulle ta och prova den där från Lidl, har hört om den på andra håll också!

   • Jag gav till och med bort min halvanvända använda Depend-remover, eftersom den förstörde naglar och fingrar så till den milda grad. Dessutom lyckades jag välta ut den på soffbordet stup i kvarten, så även bordet är kört.

    Jag köpte ändå dip-in-varianten för en tid sedan, eftersom ag tänkte att det är bra när man sabbar enstaka naglar och behöver göra börja om. Häromdagen behövde jag städa något på en av naglarna och tog lite remover ur den burken på en tops och drog längs nageln. Jag skojar inte när jag säger att fingret blev alldeles torrt och nästan vitt där jag dragit med topsen. Helt vansinnigt.

 6. Mina naglar var också väldigt tunna förut och skivade sig ALLTID. Jag hade aldrig haft möjligheten att ha långa naglar. Sen började jag massera in Depends Avocadoolja på naglarna och dom blev bättre direkt. Nu är mina naglar alltid långa och starka 🙂

  • Vad bra att du hittat en olja som funkar för dig! Depends avocadoolja är en av dem jag testat och för mig fungerade den ungefär lika bra som Scratch Nail Food och Depends vanliga myrraholja (som ju är ett ännu billigare alternativ), men däremot Dr Hauschkas gjorde en markant skillnad.

 7. Follow up question – var köper du Dr Hauschka Neem Nagelolja och Snowcrystal #309? Jag har surfat runt lite och hittar inte nageloljan billigare än 179:- + frakt, såg att du nämnde 129:- tidigare.
  Tack på förhand!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s