När huden slår bakut

Nåt har hänt med min hy den senaste tiden. Det började med ett fnasigt och irriterat område under ögat som lade sig efter byte av ögonmakeupremover (kanske inte hade med saken att göra, det lär jag aldrig få veta…). Nu misstänker jag att jag är på väg att få tillbaka min Perioral Dermatit som jag hade för fyra år sedan. Huden på hakan, framför allt nedanför mungiporna, är röd och lite knottrig och det liksom pirrar och kliar. Jag har ju haft det här en vända förut och då tog det ganska lång tid innan jag förstod vad det handlade om men nu tar jag det säkra före det osäkra och tänker agera som att det är PD direkt, för jag vill verkligen inte att det ska blossa upp!

Då, för fyra år sedan, var den återkommande rekommendationen jag fann när jag googlade att inleda med s.k. nollbehandling om det är riktigt illa och köra Dr Hauschkas rengöringsmjölk, ansiktsvatten och kvittencrème när det börjar lägga sig och man vill använda produkter igen. Det funkade bra för mig då och jag byter nu till dem igen för säkerhets skull.

Dr Hauschka Rengöringsmjölk, Ansiktsvatten Normal, Kvittencrème

Det är ju inte osannolikt att det dykt upp andra bättre produkter att använda vid PD under de här fyra åren? Upplys mig gärna i så fall!

Annonser

16 reaktioner på ”När huden slår bakut

 1. Det jag direkt tänker på är NImue Interaktive-serie eller Dermalogicas Ultracalming-serie.
  Perioral dermatit kan man ju också få runt ögonen, då heter det helt plötsligt okulär dermatit 😉 Ta det varligt!

  • Där ser man – jag visste inte att man även kan få det runt ögonen!

   Tack för produkttips! Nimuegrejerna verkar onekligen bra men ganska pricey. Ska dock ha dem i åtanke om det inte ger sig. Dermalogica har jag testat tidigare men då var jag ganska besviken faktiskt, det blev inte värre men fortsatt oförändrat, trots att jag fick proffshjälp med att välja ut produkter.

  • Avène har jag faktiskt inte testat alls ännu, men jag har hört från flera håll att de har bra produkter för riktigt känslig hy! Det kan inte vara så ovanligt med lite mer extrema behov här i vårt nordiska klimat – bra att det dykt upp flera märken som vänder sig till oss med känslig hy!

 2. Jag har något liknande som kom för första gången efter det att jag slutat amma min son, jag såg fruktansvärd ut! Nu har jag slutat amma barn nr 2 och ser samma sak igen, dessutom blir min hy känsligare på hösten och då är det ju alltid lättare att få problem med hyn. Jag testade en massa grejer men det som hjälper mig absolut bäst när jag får ett utbrott är produkter från Excuviance samt en eller ett par behandlingar på salong som använder Excuviance. Då försvinner problemen på bara någon vecka. Excuviance är inte jättebilliga men dom har prova-på kit ifall man vill testa.

  • Ja du, det ser ju verkligen inte roligt ut! Just nu är mitt (om det nu är PD denna gång) i ett så pass tidigt skede att andra nog inte ser det, men jag känner den där pirrande och kliande känslan som jag så väl känner igen från förra gången.

   Min hy har också lättare att hamna i obalans i övergången från sommar till höst och sedan från höst till riktigt kall vinterkyla, det är nog ganska vanligt.

   Det är knepigt med de här riktigt dyra märkena, men då är ju prova på-kiten väldigt bra – man hinner ju bilda sig en uppfattning på ett par veckor tycker jag och så länge brukar de ju räcka.

 3. Jag har kroniska atopiska eksem och perioral dermatit och okulär dermatit kommer som ett brev på posten för mig så fort det börjar bli lite kallare och torrare i luften. Bra och framför allt skonsamma hudvårdsprodukter i all ära, men eftersom det ofta är en bakomliggande inflammation i huden som orsakar problemen är en mild kortisonsalva en sak som iallafall för mig MÅSTE ingå om resten av produkterna skall kunna göra sitt jobb.

  Nu bör man ju så klart inte använda vanligt kortison runt ögonen, men jag har via min husläkare fått en liten salva kallad ficortril – en mild kortisonsalva som man kan kombinera med sina övriga återfuktande produkter. Den tar bort klådan och knottrorna, och gör så att huden slutar upp med att fjälla till höger och vänster. Till munnen/hakan brukar det räcka med en salva typ Hyderm som går att köpa på apoteket. Hyderm är särskilt bra eftersom den inte innehåller några parabener som kan orsaka ännu mer irritation av området. Kombinera det med en mild, väldigt återfukande kräm, smörj med den så ofta du kan och smörj ett tunt lager hydrokortisonsalva morgon och kväll så skall du se att det försvinner på ett kick!

  Kortison brukar tyvärr ofta stämplas som att det gör mer skada än nytta, men det är för att man ofta använder för höga koncentrationer och slarvar med utfasningen i kombination med det förstnämnda, vilket så klart kan göra huden extra känslig. Med rätt koncentration kan det dock vara en riktig räddare i nöden, så det kan vara värt ett försök 🙂

  Hoppas du blir bättre snart!

  • Intressant att läsa om dina erfarenheter! Jag själv, och mina två döttrar, har tyvärr atopiska eksem så jag räds inte kortison men all information jag hittat om PD har varnat för just kortison, att det brukar göra det bättre först men sedan förvärra. Därför är det extra intressant att höra vad du fått av din läkare, och att du också upplevt att det är en del av att bli av med besvären.

   Jag hoppas att jag, eftersom jag upptäckt det väldigt väldigt tidigt denna gång, ska kunna bli av med det genom att undvika att använda produkter på området över huvud taget – nollbehandlingen räckte förra gången för att få det att vända och då hann jag ändå gå med det en månad eller två innan jag förstod vad det var.

  • @ Nathalie,

   jag har precis som du atopiskt eksem och perioral dermatit men de trodde att PD:n beror på att jag använt för mycket kortison? Har du aldrig fått höra det?

   MVH
   Mary

 4. När jag googlat på PD har jag läst att MD formulations har produkter speciellt anpassade för personer med PD. Har inte testat själv än, men är nyfiken på dem.

 5. Hej,
  Som Dr.Hauschkaterapeut vill jag defintivt råda dig att gå tillbaka till de produkter du vet fungerar bra. Det är dessa vi alltid rekommenderar till kunder med pd eller rosacea. Ev. kan man utesluta ansiktsvattnet från början men om du vet att det går bra så tar du det också.
  Vi har en ganska ny serie som heter Dr.Hauchka Med som är specifikt utvecklad för överkänslig hud och dem med atopiskt eksem m.m. Jag skickar gärna ett prov till dig om du vill. När din hud reagerar som den gör är det ett tecken på att något är fel och då rekommenderar jag att du ger huden och kroppen en chans att läka ut det genom att aktivera sina egna funktioner istället för att ”plåstra” på ytan.

  Här kan du läsa om serien. http://www.dr.hauschka-med.de/english/
  Hör gärna av er om du eller någon annan har frågor

  // Katarina

  • Tack för din kommentar – vad kul att höra från någon som jobbar med Dr Hauschka! Det låter ju lovande! Jag har hittills tyckt att ansiktsvattnet fungerar bra, så jag kör på med det.

   Rekommenderar man användning av någon av ansiktsmaskerna vid PD, och i så fall vilken?

   Med-serien har jag inte hört talas om tidigare men den låter ju lovande för oss med känslig och reaktiv hy!

 6. Jag har precis blivit av med i princip all pd, går dock fortfarande på antibiotika och specialkräm..

  Smorde mig inte med något utöver specialkrämen hela den sexmånadersperiod jag haft pd och jag har precis börjat sminka mig igen..

  Jag skall själv börja köpa ny ansiktsvård, men tänker kolla över utbudet noga, så inte ”fel” ingredienser finns och att det är för känslig hy! Läst att du haft pd tidigare och jag hoppas verkligen att du INTE får tillbaka det.. Vet vilket helvete det är, speciellt då jag även hade svår pd runt ögonen..

  • Sex månader, fy vad jobbigt! Hoppas verkligen att du blir av med det helt! Jag är väldigt glad att mitt aldrig hann bli så illa förra gången – jag lyckades få det att vända tidigt och den här gången har jag ju som sagt upptäckt tendensen väldigt tidigt så jag tycker redan det är lite bättre.

   Vet du vilka ingredienser du ska akta dig för? Vore intressant att höra vilka det är i så fall!

 7. Hej!

  Jag fick diagnosen PD alldeles nyligen. Har utslag runt näsa, mun och ögon. Det är så fult 😦 I mitt fall beror det troligtvis på min atopi i kombination med stress som orsakade hormonförändringar samt att jag försökte egenbehandla med klass III steroider! Jag har aldrig kunnat sminka mig vardagligen pga mina eksem.

  Fick träffa hudläkare på Karolinska sjukhuset (som ju borde kunna sin sak) och hon skrev ut Protopic. Det är en salva som hjälper men med fullständigt vedervärdiga biverkningar. Det känns som om huden där jag har smörjt, framförallt runt ögonen, brinner. Det är så illa att trots att salvan är fantastisk kommer jag nog att sluta med den och ta tetracyklin istället.

  Hoppas att du har blivit bättre!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s