Perioral Dermatit

Jag kollar regelbundet min besöksstatistik och har noterat att en av de vanligare begreppen ni söker på och som gör att ni hamnar här är Perioral Dermatit. Jag har skrivit om det ett flertal gånger eftersom det är en hemskt tråkig hudåkomma som jag själv led av i början av 2008, men lyckades bli av med. Eftersom det verkar vara ett populärt ämne att läsa om blir jag själv nyfiken:

Har du Perioral Dermatit, som du inte ännu blivit av med? Vad har du provat för behandlingar?

eller

Har du haft Perioral Dermatit som du blivit av med? Lämna gärna en kommentar och berätta hur du behandlade din hud – har du några bra tips att dela med dig av?

Om du vill läsa vad jag skrivit tidigare om ämnet hittar du alla inlägg här!

Annonser

20 reaktioner på ”Perioral Dermatit

 1. man MÅSTE gå till läkare för att bli av med p.d. naturläkemedel, huskurer & krämer funkar INTE. läkaren skriver ut tetracyklintabletter (en sorts antibiotika). man skall undvika sol, smink & produkter under kuren, som är på cirka 2 månader! har själv haft p.d, men blev av med det tack vare min pappa som är läkare. GÅ TILL DOKTORN!!!

 2. Jag har också sådant kombinerat med att huden i ansiktet fjällar. Näsan ser ut som om den konstant varit solbränd och man kan dra av…
  Vad jag fick höra av min läkare var att det var relaterat till min medicinering och eftersom den är nödvändig får jag hantera det så gott som det går. Feta krämer och annat som täcker kunde göra det värre. Det jag märkt hjälper är att inte använda så mycket smink samt att endast tvätta en gång per dag.

 3. elin: jag håller i och för sig inte helt med dig eftersom jag blev av med min PD genom egenbehandling. För mig räckte det att vara nitisk med nollbehandlingen och att undvika sol, feta krämer, rengöringsprodukter, peelingprodukter och makeup på det drabbade området. Sedan tycker jag också att man med fördel ska gå till en läkare om man misstänker PD, så att man får klarhet i vad det är. I mitt fall tyckte hon att det var så pass lindrigt att jag kunde börja med att prova ”nollbehandlingen” först, och det räckte.

  Lisa: utan att vara någon specialist låter det som att det är något annat än PD du har? PD brukar ju i första hand visa sig på hakan. Hur som helst, att ligga lågt med makeup och diverse produkter hjälper nog i många fall med hudåkommor.

 4. Michelle: ja, svavelkräm har jag också hört ska kunna hjälpa. Jag har förstått att många dock behöver tetracyklintabletter för att bli helt kvitt sina besvär – jag tror hur som helst att man alltid tjänar på att gå till en läkare och få hjälp med att konstatera vad det är man lider av.

 5. åh, p.d. är inte alls kul. har haft det från och till några gånger under de senaste två-tre åren. jag tror att det kom av cortison-behandling mot astma, plus att den första läkaren såg på mig i tre sekunder och skrev ut en anti-fungal salva med steroider (svag cortison) som hade samma effekt som alla beskriver, först bättre, men sen kom det tillbaka.

  bodde i england vid det tillfället, och den andra läkaren jag såg, skrev ett recept på en acne behandling som hette zineryt, det var som en antibiotika blandat med zink bl.a. som skulle strykas på ansiktet morgon och kväll. det tog kål på det efter ett tag, och det kom inte tillbaks förrän jag flyttade hem igen. då tror jag det var stressen av att flytta internationellt, plus miljöombytet som orsakade det.

  läkaren här såg genast vad det var och skrev ut tetracyklin.
  men när jag tog tetracyklin-tabletterna fick jag problem med mina blodvärden, känningar i gall-/leverområdet och en våldsam magsjuka. så jag slutade med pillrena och mådde genast bättre. efter ett tag när mina värden var normala igen, ville läkaren att jag skulle försöka med en halverad dos, men känningarna kom nästan genast tillbaks och jag slutade efter samtal med en annan läkare.

  den andra läkaren rekommenderade en rosacea kräm som tog bort det efter några veckors användande. men nu ca.ett halvår senare har p.d:n kommit tillbaks, och nu är jag gravid, så krämen är off-limits. och kan förstås inte med tetracyklinen.

  får väl köra med samma metod som du gjorde och hoppas på det bästa. har bara 6 månader kvar att gå med utslag i ansiktet…vore trevligt att få bukt på det hela.

  tack för tipsen!

  • Oj, vilka turer fram och tillbaka! Jag tycker man hör många som blir feldiagnosticerade flera gånger innan man lyckas konstatera att det är PD, vilket är synd eftersom vissa andra behandlingar förvärrar tillståndet. Jag fick också min PD när jag var gravid men hade tur att lyckades vända det innan det blev så allvarligt, för det är svårt med medicinerna både när man är gravid och när man ammar.

   • ja, nu har min läkare sagt att jag kan pröva krämen igen, eftersom det blivit värre och ingen huskur har fungerat. hon räknade ut att det är en så väldigt liten procent av medicinen som faktiskt sprids till blodet, så det är ingen risk för barnet. hoppas att krämen tar kål på pd:n så jag får känna mig fin också nu när jag är gravid och magen börjar synas mer. skönt att man inte är ensam. 🙂

 6. har under 2 års tid haft finnar på hakan, smärtsamma utslag, rodnader och en obehaglig kli-känsla. Misstänker PD men har inte förtroendet till min lokala vårdcentral, så har försökt egenbehandla det så gott jag kunnat. För mig har inte ”nollbehandlingen” fungerat, inte heller att byta ut ansiktsrengöringen mot jojobaolja. Dock har jag bytat till mineralprodukter, som fungerade till en början men sedan tror jag att jag blev allergisk mot något i den (inte bismuth). Så nu håller jag mig till nvey ecos foundation, vilket fungerar jättebra. Det förvärrar inte min ev. PD och känner nästan som det hjälper att läka mina småsår.

  Men mina problem blev mycket bättre när jag började med yasminelle, ett p-piller som ska vara bra mot dålig hy. Mina problem har inte försvunnit helt, men det har blivit betydligt bättre. Fast jag vet inte om det är PD jag har, men misstänker det starkt då alla symptom passar in. Längtar efter den dag man kan gå utan smink utan att skämmas.

  • Även om du inte litar på din vårdcentral – kan du inte få en remiss till en hudläkare som ju är specialiserad inom området och säkerligen kan hjälpa dig? Det låter ju som att du gått så länge med besvären utan att bli av med det – det finns säkert hjälp att få även för dig!

 7. Hej, har precis läst din blogg om PD. Jag har haft det i snart 20 år. Det är nog inte smink eller krämer i mitt fall utan förändringar i livet (även positiva) som är orsaken, stress eller tillfälligt sänkt immunförsvar. Det jag provat innan jag gick till läkare var kortison, diverse sårsalvor, honung, tandkräm, mm. Inget av det hjälpte. En antibiotikakur är det som hjälper mig snabbt och effektivt. Jag fick också en kräm med metronidazolum men den har ingen effekt mer än att det kliar mer. Några gånger har det faktiskt läkt ut av sig själv och jag vet inte vad som gjorde det. Det här med nollbehandling har jag inte hört talas om förut. Nu har utslagen blossat upp igen och jag vill inte äta antibiotika så jag ska prova nollmetoden. Det märkliga är att jag har alltid använd mig av Weleda´s och DrHauschka´s produkter och sminkar mig sällan så det borde ju inte vara orsaken men jag har ibland dolt det röda med make-up creme från DrHauschka.
  Läste tyvärr att någon tagit tetracyklin under graviditet. Gör inte det. Det kan påverka tänderna hos fostret. Vet inte läkaren exakt när under graviditeten de bildas så är det en risk att de blir missfärgade. Det är alltså inte mjölktänderna utan de som kommer senare i livet. Själv åt jag tetracyklin under graviditeten utan att känna till detta och var orolig i alla år innan tänderna växte ut på mitt barn. Nu är hon vuxen och det blev inte så men ändå, det är inte kul med ovetskapen hur det kunde påverka ditt barn. Välj bort oron och ta inte medicin i onödan om du kan låta bli.

 8. Nu har jag använt inotyol salva i 3 dar och det syns nästan inte längre. Jättebra kräm som är billig och används till babystjärtar och innehåller Ichtammol 1,5%. Rekommenderas.

  • Hann du prova nollbehandlingen något, och märkte du någon skillnad?

   Som småbarnsförälder har jag tagit slut på en och annan tub Inotyol men jag har aldrig tänkt på att den skulle gå att använda på PD (jag har fått lära mig att man ska undvika feta salvor om man har PD och Inotyol är ju ganska fet?). Oavsett – kanon att den haft effekt på dig! Hur kom du på idén att testa den?

   • Jessan, jag provade väl nollbehandlingen samtidigt, dvs rengöring med bara vatten, ingen tvål eller makeup, Inotyol om det kliar, annars ingenting. Den verkar torka ut fast den är fel. Jag hade läst på nätet nånstans att någon med PD fått Essex lotion med Ichtammol 1% av en läkare. Den hade de inte på mitt apotek så jag hittade Inotyol som också hade Ichtammol 1,5% istället. Har även nickelallergi och brukar ha cortisonkräm på utslagen men nu testade jag Inotyol där också och den är bättre än kortison på att stilla klådan, tycker i alla fall jag.

  • Kan finnas steroider i denna kram, det finns det ofta i baby-kramer! Kolla ingredienserna och anvand ALDRIG kramer som innehaller nagon sorts steroid pa eller nara ansiktet! Det gor PD battre forst men mycket mycket varre efter ett tag!

 9. Hej! Hittade hit, som många andra, genom att söka på perodial dermatit. Undrar om du någon gång fick det över kinderna? Fick nämligen kliande knottet runt munnen, hakan när jag var 20 men det försvann av sig självt efter en vecka. För ett år sedan, vilket jag inte kopplade ihop, fick jag rodnader och sedan kliande knotter över kinderna som bränner stundtals och blir värre. Fick idag diagnosen p.d. Ska äta kapslarna och smörja med två olika salvor samt ändra kost och sluta med minipiller. Känns nitiskt med tanke på att de inte är så röda och svullna som andra verkar få? Är det verkligen p.d eller kan det vara något annat? Du/andra som kommenterar verkar kunniga så jag chansar! Ha det fint/tess

  • Hej, kul att du hittat hit! Nej, när jag haft PD har det bara suttit på hakan. Jag törs faktiskt inte uttala mig om vad det skulle kunna vara annars, men jag tänker apropå det du skriver om att de inte är så röda och svullna – kan det inte vara så att du helt enkelt bara tagit tag i det tidigare, innan det hunnit bli så inflammerat?

   Hoppas du kommer till rätta med utslagen, oavsett om det nu är PD eller inte!

 10. Hej, ville kommentera pa vad jag har lart mig om PD.
  Under mitt forsta mote med PD – som jag upptackte att jag hade efter sokning pa Internet – besok hos doktor + atning av antibiotika 1 manad, anvande jag smink att tacka over utslagen: min doktor sa att det var helt okej.
  Nar PD kom tillbaks efter nagra manaders uppehall blev jag ganska fortvivlad och sokte frenetiskt pa Internet for att fa svar: varfor kom det tillbaka?? Vad jag har last mig till ar ganska radikalt, men stammer pa all information som finns tillganlig for PD:
  De flesta hud-produkter och smink innehaller onaturliga ingredienser som inte ar bra for manniskor (kan inte lista alla dessa ingredienser har: skulle ta upp typ en mil, men kolla din handtvatt, schampoo, ansiktstvatt m.m. om det finns Sodium Lauryl Sulfat (kallas ocksa SLS) pa ingredient-listan: Googla SLS och se vad som hander nar man applicerar SLS pa huden… det gar rakt in i blodomloppet och lagras i kroppens celler: OBS: detta ar bara ETT exempel pa skadliga ingredienser som finns i hud och har-produkter.
  Den mesta maten vi ater innehaller ocksa onaturliga amnen. – Alla dessa onaturliga amnen lagras i kroppen. Nar kroppen inte kan ta emot mer forgiftning reagerar den = Perioral Dermatit. = Enkelt.
  Vi lever i en kemikalisk varld. Det ar oturligt. Varfor tror ni att det ar mest unga kvinnor mellan 20-40 ar som drabbas av PD? – Det ar de som anvander mest smink och har + hudvards-produkter! Och om ni tror att det hjalper att sluta helt med smink och hudvards-produkter for att laka PD, har ni ratt. Men ga inte tillbaks till att anvanda de produkter ni anvande innan ni fick PD nar eller om er PD blir battre!
  Det finns produkter som ar sakra for de som har/haft PD, mineral-smink ar oftast okej, kolla ingredienserna och Googla dem for att vara saker pa att de inte ar skadliga. Snalla, anvand bara ekologiskt odlade ingredienser, inga syntetiska eller kemikaliska ingredienser i hud och har-vards-produkter! De finns: Googla. At farsk mat: ekologiskt odlad – gift-besprutad/steroid-matad mat ar inte okej. Det ar inte enkelt, men vet ni vad? Det gar, och samtidigt forgiftar vi inte var planet, och vi faller inte for giriga foretags reklam. Vi forgiftar inte vara kroppar. Och om ni trodde blint pa att regeringen aldrig skulle ga med pa att det saldes produkter som forgiftade oss… har ni helt fel, uppenbarligen: las all information som finns om Perioral Dermatit (eller andra eksem ocksa for den delen). Las all information som finns om skadliga amnen i hud-och har-produkter. Las all information som finns om mat som blivit besprutad med gifter eller matad med hormoner och andra onaturliga amnen. Det ar dags att vakna upp till verkligheten vi lever i, och inte lita blint pa att allt som saljs i affarer ar okej att ata och anvanda!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s