Fråga makeupoholic: foundation för fet hy

Jag fick följande fråga från en läsare:

Jag har en fråga som jag undrade om du kanske kunde hjälpa mig med. Jag är 17 år och har tonårs-fet hud i mest t-zonen. När jag var yngre hade jag ganska mycket blemmor, men nu är det mycket mindre, men huden är ju så att säga ”skadad” från när jag var yngre. Jag känner mig inte så bekväm med min hud och har nästan alltid letat efter en foundation som ska vara bra för just mig. Jag är inte heller ute efter att köpa en fondation som kostar 500 kr. Så jag undrar helt enkelt om du har något tips på någon foundation som du vet ska funka på fet hud? Man kan ju säga att du har mer erfarenhet och varit med längre. Så jag kanske har missat något? Jag har testat det mesta allt från Bare Minerals till nu senast True Match från L’Oréal. Ursäkta för en lång fråga och tack för en inspirerande blogg!

Om man har problem med att huden inte är i balans, egentligen oavsett om den är till exempel torr, fet eller oren, skulle jag först och främst rekommendera att man ser över sina hudvårdsprodukter. Man kan göra mycket med makeup, men om huden är i obalans är det svårt att få makeup att sitta bra och bli snyggt, så det bästa är att försöka få huden i balans.

Jag skulle råda dig att gå till en hudvårdsterapeut och göra en hudanalys. Det är välinvesterade pengar då du får veta i vilken kondition huden är, vad du har för hudtyp och om du har några specifika problem som behöver specialbehandling. Jag kan inte mekanismerna bakom hur huden fungerar men jag vet att en hy som känns fet inte nödvändigtvis är det utan det kan handla om en överkompensation från huden som kanske i själva verket är yttorr och om man då går på med produkter för fet hy hamnar man lätt i en ond cirkel. När man går till en hudterapeut ska man ha i åtanke att de ofta har ett eller två märken som de säljer och därför brukar också analysen mynna ut i en lista med produkter som man ”borde” använda. Vill man köpa produkter som rekommenderas rakt av kan man ju göra det men man kan också ta med sig det man lärt sig om sin hy och vad den behöver och ha det i åtanke när man tittar på andra märken. När det kommer till hudvårdsmärken finns det verkligen ett enormt utbud och det är bara att prova sig fram. På många ställen kan man få eller köpa prover för att testa hemma några dagar, det är bra att göra om man planerar att köpa allt nytt.

Om man nu ändå ska prata om makeup så skulle jag spontant rekommenderat att testa någon form av mineralmakeup. Det brukar upplevas som mer skonsamt för huden och går också att få en bra täckning som maskerar ojämnheter och ärr (det är delvis därför man rekommenderar personer med rosacea att använda mineralmakeup). Du skriver att du testat Bare Minerals som ju många är nöjda med, men du skriver däremot inte varför du inte varit nöjd med det? L’Oréals mineralmakeup förstår jag om du inte varit nöjd med, jag tycker själv inte alls om deras formula. Har du funderat på att beställa ett gratis provkit på mitt favoritmärke, Everyday Minerals? Du skulle förmodligen prova formulan matte eller semi-matte till din hy. Sedan kanske du ska prova att komplettera din mineralpuderfounation med ett finishing dust för att ytterligare dämpa blanka partier?

Något annat du kan prova är att grunda med en primer. Primern appliceras ovanpå din ansiktscrème, innan foundation, för att få makeupen att fästa bättre. En primer är ofta silikonbaserad för att vara lätt att applicera. Den innehåller ljusreflekterande pigment som gör att porer och fina linjer syns mindre och innehåller ofta någon form av fuktabsorberande partiklar för att suga upp fukt och fett så att hyn håller sig matt och makeupen fäster bättre och sitter längre. Primers som jag hört bra om är bl a YSL Matt Touch och Clarins Instant Smooth. Jag vet att även Lumene har en variant och med tanke på hur bra deras ögonmakeupprimer är skulle jag personligen testa deras om jag skulle börja använda primer. Jag använder inte själv primer i ansiktet men om jag till exempel ska lägga en festmakeup som ska hålla riktigt bra grundar jag med Estée Lauder Idealist som är något av en ”askungencrème” (jag har skrivit om den här) eller så grundar jag med lite lite finishing dust innan jag lägger min mineralpuderfoundation för att få porer att se mindre ut och makeupen att sitta längre.

Lycka till!

Annonser

En reaktion på ”Fråga makeupoholic: foundation för fet hy

  1. Tack så jättemycket för ditt svar!:) jag ska nog beställa en tid hos en hudspecialist med en gång! Tack igen:)Kram

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s