Fråga makeupoholic: Perioral Dermatit

Flera av er har frågat om Perioral Dermatit, PD, i allmänhet och hur jag blev av med det. Jag har skrivit en del om det tidigare (tidigare inlägg finns här) men tänkte här sammanfatta mina tips utifrån hur jag blev av med det.

Orsakerna till PD verkar vara ganska oklara. Tillståndet är besläktat med det mer allvarliga rosacea och drabbar oftast yngre kvinnor. Man tror att det handlar om en störning i talgkörtelfunktionen. Det verkar också som att man har sett ett samband mellan PD och överanvändning av hudpreparat och peelingcrèmer. PD yttrar sig som rodnad hud med knottror och kvisslor runt munnen och på hakan. En del upplever klåda och/eller en pirrande känsla.

Det kan vara besvärligt att bli av med PD, i värsta fall kan det ta flera år. Den behandling som visat sig vara mest effektiv är att äta tetracyklintabletter under en period på 6-12 veckor, något jag inte kunde göra eftersom jag drabbades i slutet av min graviditet och sedan ammade – tetracykliner får man inte äta vare sig under graviditet eller amning. Jag läste allt jag kom över och följde nitiskt ett antal självbehandlingspunkter. Det i kombination med att jag upptäckte det väldigt tidigt och troligtvis hade en ganska lindrig form gjorde att jag blev av med min PD helt på ungefär fyra månader. Här är mina tips:

Boka tid hos en läkare bums för att få hjälp. Tyvärr är kunskapsnivån ganska låg. Om läkaren föreslår att du ska prova att smörja med cortison – ifrågasätt det, för det är känt att cortison ofta förvärrar PD (även om man först kan tycka att det blir lite bättre).

Påbörja den så kallade nollbehandlingen: tvätta enbart med vatten, undvik helt att smörja och undvik alla former av makeup på det drabbade området. Försök också att låta bli att klämma, pilla och skrapa på huden.

Om du som jag får problem med att det känns torrt och nästan fnasigt kan du efter ett par veckor försiktigt prova med en lätt återfuktande lotion. Se upp med parfymerade och feta crèmer! Jag provade Essex lotion som säljs på apoteket, och det försämrade inte tillståndet.

Efter att ha googlat en hel del hittade jag olika tips på produkter som personer med PD har kunnat använda. En hel del olika märken nämndes men det var ett som återkom på flera ställen och det var Dr Hauschka, så jag bestämde mig för att testa det när tillståndet blivit lite mer stabilt. Jag började använda Dr Hauschka Rengöringsmjölk, Ansiktsvatten normal och Kvittencrème och det funkade jättebra. Tillståndet förvärrades inte utan blev successivt bättre och bättre.

Om du vill börja prova att använda makeup, testa mineralmakeup, som brukar marknadsföras med bland annat argumentet att till och med personer med rosacea kan använda det. Det är inte säkert att mineralmakeupen i sig är bättre för just din hy, men många som har problem med huden och lätt reagerar på makeup och andra preparat klarar mineralmakeupen bättre på grund av att det helt enkelt finns färre ingredienser, det vill säga färre möjliga saker att reagera mot. Jag valde att prova mineralmakeup från Everyday Minerals, främst på grund av att man kan beställa gratis prover för att testa. Dessutom innehåller inte deras produkter bismuth oxychloride, ett ämne som finns i en del mineralsmink och som kan orsaka hudirritationer.

En del hävdar att utslag runt munnen är ett tecken på obalans i mage/tarm, därför kan det vara värt att prova att äta probiotika, naturliga mag- och tarmbakterier. Jag valde Naturapotekets eget preparat, men det finns många olika på marknaden. ProViva-dryck är ett annat alternativ.

Sol kan förvärra tillståndet så undvik att exponera dig för direkt solljus.

Mer information finns bl a på Netdoktor och huden.nu.

Annonser

65 reaktioner på ”Fråga makeupoholic: Perioral Dermatit

 1. Jag har Perioral Dermatit och tar Finacea-gel morgon och kväll som jag fått utskriven av en doktor. Jag märkte resultat redan efter ett par veckor, nu har det försvunnit nästan helt. 🙂

 2. tack så jätte jätte mycket! uppskattar verkligen att du tar till dig det läsarna vill veta. hoppas några av dina tips hjälper mig. det är verkligen jobbigt med det här och jag vill inte äta medicinen. tack ännu en gång! kramar

 3. Hej,måste bara få berömma dig, jag tror aldrig jag läst en så saklig, proffsig, kunnig information utanför rena proffs- (läkar)- tidningar!Makeupoholic, du har verkligen förtjänat ditt pris på blogg-galan, på mer än ett sätt!!Grattis och kram!

 4. elin: Just ja, finacea gel kan man få också. Jag har förstått att det är en mindre effektiv behandling och att det är många som inte blir hjälpta av det, men det är ju skönt om det funkar och man slipper äta tetracykliner!ems: Hoppas också att du kan bli hjälpt! Det kan ju ta ett tag innan man märker någon förbättring när man kör ”nollbehandlingen”. Har du varit hos läkare? Hos hudspecialist? I annat fall tycker jag att du ska boka tid för att vara säker på att det är PD du har.pixelpig: du anar inte vad dina ord värmer, vad glad jag blir, tusen tack!!

 5. Jeg tror jeg leste en plass at foundation 13-dobler sjansen for perioral dermatitt…Så man bør være forsiktig med å bruke foundation til hverdags!

 6. Jag har för ca en vecka sedan börjat äta Tetracyklin mot min PD. Du nämner att Dr Hauschkas produkter ska vara bra om man har PD, nu undrar jag när man kan börja med dom produkterna? Ska jag vänta tills PD:n försvunnit helt eller går det bra tidigare?Tycker att du har en väldigt bra blogg!

 7. Anonym: oj, 13-dubblar chansen, det var ingen positiv läsning! Det finns säkerligen vissa foundations som utgör en större risk och andra som är mer ”säkra”. Men helt säkert är väl egentligen inga preparat utan man måste prova sig fram och använda produkter med måtta.

  Anonym: Oj, svår fråga. Om jag vore du skulle jag nog avvakta med alla produkter (om inte den läkare som ordinerat medicinerna sagt något annat) ett tag tills du börjar märka effekt av medicineringen. Hoppas att du blir av med din PD!

 8. Hej! Tack för tips om Dr H's produkter, dem skall jag prova. Jag har blivit ordinerad Essex, som funkar bra, och på eget bevåg provat Eucerin, som jag tycker har funkat. Jag har haft PD av och till i 12(!) år, och fick till en början tetracykliner, vilket funkade bra. Tyvärr kom problemen tillbaks regelbundet, jag verkade reagera på minsta lilla smink som var "fel", och fick då börja om med ny kur igen, inte så sundt. Jag har även provat Finacea, som jag inte märkt haft så stor effekt tyvärr. För 3,5 år sedan fick jag dock en supercrème utskriven – Ichatammodium 1% i zinklinement. Den tar bort alla symptom supersnabbt. Så fort det kommer upp smörjer jag mig i ett par dagar, så är det borta (tidigare var det som sagt antibiotika som gällde). Sista halvåret har det tyvärr kommit igen och blir bara värre och värre för var dag, tror att crèmen är gammal. Skall köpa en ny nu så får jag se om det hjälper igen eller om jag blivit resistent. Tack för bra tips, o hoppas att mina hjälpte också! /Sanna

 9. Hej! Jag har perioral dermatit, men som försvann helt efter jag började använda MD formulations. En serie som är speciellt framtagen för de som har PD.

 10. Anonym/Sanna: Oj, 12 år, det låter ju jättejobbigt! Hoppas verkligen att du blir hjälpt och blir av med det helt och hållet. Tack för att du delar med dig av dina tips också, det här är verkligen inte en rolig åkomma att dras med!

  Anonym: Tack för tipset, att MD Formulations är utvecklat för personer med PD var mer än jag visste!

 11. Tack för dina bra tips har fått PD igen hade det för några år sen och åt medicin i några veckor. Ska till läkaren på fre nu när jag fått det igen så jag ska prova dina alternativa tips först.Kan berätta att kortison är katastrof ser bättre ut för sekunden men sen exploderar PD i ansiktet 7 ggr om. Så undvik absolut kortison som du skriver.

 12. Hej! Fått några bra tips här, tack. Ätit en kur (2 mån) tetralysal. Så länge jag åt 2 tabl/dag gick det åt rätt håll, jag blev mycket bättre men inte helt bra. Efter nedtrappning till 1 tabl/dag så blev det inget bättre utan mer att det kom tillbaka lite… Har nu varit hos läkare igen och kom idag hem med Rozex kräm. Ska smörja med denna i 3-4 månader till att börja med. Jag själv tror att detta skog ut av att jag använde en peeling i ansiktet. Någon som har samma erfarenhet?

 13. Hej!

  Jag hittade detta inlägg när jag letade efter tips och råd för att bota perioral dermatit. Jag fick diagnosen i april, har en ganska mild version av den men lider av det mycket.

  Det känns som om jag testat allt. Har sökt information och råd om det på svenska och engelska sidor. Jag har inte vågat ta antibiotika, eftersom det bara lindrar problemet och de flesta verkar få tillbaka det efter kuren.

  De metoder jag testat är

  MSM – Organiskt svavel i pulver form. Tror att det har hjälpt mig endel

  Nollbehandling – Har till och med en egen handduk att badda med kring munnen.

  Äppelcidervinäger – Hjälpte de första dagarna men sen var det som om huden vande sig

  Ansiktskräm med hög halt av sheasmör – Hjälpte i början, men resulterade tyvärr i samma resultat som äppelcidervinägern.

  Jag fick utskrivet Metronidazol, och samma sak där, hjälpte i början.
  Jag har även testat grapefruktkärnexkrat att badda på plitorna.

  Till slut gick jag till en homeopat, har nu fått örttabletter då han anser att det beror på dåliga slemhinnor. Jag har ätit dem längre än vad homeopaten trodde att det skulle ta för att ge synligt resultat, märker ingen större skillnad.

  Min fråga till dig är, var det efter du testade Dr Hauschkas serie som du märkte resultat? Jag har bara hört gott om den, men har inte vågat testa då jag är rädd för att det ska blossa upp ännu mer.

  Vad rekommenderar du? Det känns som om jag inte kommer få bukt med detta.

  Tack på förhand

 14. Anna! Vad svårt. Jag är inte medicinskt utbildad och det är därför svårt att råda, och det verkar som att du testat en rad olika saker.

  När det gäller nollbehandlingen – hur länge följde du den? Det är nog lätt att man ger upp innan resultaten börjat synas. Jag följde nollbehandlingen i säkert två månader innan jag började testa att använda produkter i ansiktet, och i början blev det nästan värre innan det vände och utslagen började gå tillbaka. Förutom att följa nollbehandlingen började jag även äta probiotika, d v s nyttiga mag- och tarmbakterier, eftersom jag hört att obalans i mage- och tarm kan påverka.

  Antibiotikan, d v s tetracykliner, har jag förstått är väldigt effektiva. Tvärtemot vad du säger hade jag uppfattningen att de allra flesta blir av med sin PD men att det tar lite tid.

  Så som jag förstått det tror man att det finns samband mellan PD och överanvändning av olika preparat, därför skulle jag råda dig att inte hoppa mellan olika behandlingar, utan köra nollbehandling säg 8-10 veckor innan du ”ger upp” den (om du inte redan testat den under så pass lång tid). Jag märkte en tydlig positiv effekt av nollbehandlingen och började använda Dr. Hauschkas produkter först när min hy var markant mycket bättre och det kändes som att PD:n var på väg bort.

  Om du inte redan fått komma till en hudspecialist tycker jag att du ska se till att få remiss till en, så att du får rätt behandling.

  Jag vet inte om detta hjälper dig någonting? Om jag vore du skulle jag omedelbart ska gå tillbaka till nollbehandling och börja äta pobiotika (finns bl a på hälsokostbutikerna) och samtidigt också se till att få remiss till hudspecialist om du inte redan fått det (annars boka ny tid för att få komma tillbaka).

  Lycka till!

  • Hej och tack så mycket för svar!

   Jag testade ”nollbehandlingen” i ca två månader, innan det har jag undvikit att rengöra huden men smörjde in mig med aloe vera emellanåt. Jag har lite dåligt tålamod, men har ätit MSM sedan jag upptäckte hudsjukdomen då jag läst att så många blivit botade av den, men tydligen biter inte preparatet på mig.

   De hudspecialister jag varit hos har olika aspekter, endel vet knappt vad det är och dom flesta har avrådigt mig från att äta antibiotika, något jag själv helst inte vill göra då magen kan bli så taskig. (Kan tillägga att jag inte har varit hos någon privat hudspecialist utan bara gått via remiss från VC)

   Jag gick till en hudterapeut och hon tyckte jag skulle börja rengöra huden med comfort zone och testa MK oljan + aronia drycken. Det har jag gjort i lite mer än en vecka nu, och min PD verkade inte bli så irriterad först… men nu tycker jag att den har blivit lite ”argare”. Men som du skriver hur du upplevde att börja rengöra huden igen, så kanske det nästan blir värre innan det vänder?

   Probiotikan har jag tagit sedan jag läste ditt inlägg, hade en burk hemma :).

   Vänligen
   Anna

 15. Hej!
  Jag misstänker att jag har PD, känns som alla era symptom stämmer in på mig. Vart ska man vända sig? Kan man vända sig till en vårdcentral eller till någon slags hudvårdstudio? Jag bor i en liten by så tvivlar på att vårdcentralen ens vet vad PD är, då det inte verkar jättevanligt? Hur ska man gå tillväga? Är så trött på detta så gör snart vad som helst. Tacksam för svar!

  • Hej! Jag skulle i första hand rekommendera dig att vända dig till sjukvården eftersom PD är ett tillstånd som kan behöva behandlas med antibiotika. Kan du börja med din vårdcentral men be om att få remiss till en hudvårdsspecialist? Under tiden du väntar skulle jag rekommendera dig att prova nollbehandling för att undvika att förvärra situationen. jag har skrivit om det en del tidigare, om du vill ha tips. Hoppas att du kommer till en läkare som känner igen symptomen så att du får rätt hjälp och blir av med PD:n. Och om läkaren insisterar på att du ska prova att behandla med cortison tycker jag att du kan ifrågasätta det eftersom det är ganska vanligt att PD feldiagnostiseras initialt och behandling med cortison snarare förvärrar situationen. Lycka till och berätta gärna hur det gått sedan!

 16. Hej!

  Jag tror att jag har fått PD (har haft utslag i ett par månader). Jag ska kontakta sjukvården, men i väntan på det har jag testat nollbehandling några veckor utan att se något resultat. Jag har förstått att man ska undvika produkter tills man ser en förbättring, men gäller det hela ansiktet? Jag har några gånger sminkat mig lite (ögonen + lite foundation i panna, på kinder och näsa, samt rouge) men undvikit det drabbade området. Efter att ha tagit bort sminket (och fortfarande undvikit rengöring på det drabbade området) har jag velat återfukta huden och då gjort det med min vanliga hudkräm (men även här undvikit det drabbade området). Är detta fel? Bör man undvika produkter i hela ansiktet då man har PD?

  Måste också instämma med andra läsare och berömma dig för bra och saklig information om PD!

  • Hej!

   Vad roligt att höra att du uppskattar det jag skrivit om PD.

   Jag är ju ingen hudläkare, så det är knepigt för mig att råda, men jag kan säga hur jag gjorde: under tiden jag hade PD gick jag över till mineralfoundation. Sedan gjorde jag precis som du – jag applicerade inte makeup på de områden där jag hade utslag och jag använde inte heller varken rengöringsprodukter eller kräm där när det var som värst utan sköljde bara med vatten där även om jag använde rengöring på andra delar av ansiktet.

   Så ja, jag använde både foundation, rouge och ögonmakeup ibland även när det var som värst, men var noga med att undvika alla typer av produkter på det drabbade området.

   Lycka till och hoppas du får bra hjälp om du söker läkarvård för utslagen! Berätta gärna hur det går och om du får några andra värdefulla självbehandlingstips!

 17. Tack! Jag förstår att du inte är någon hudläkare, men ibland kan man få bättre tips och råd från någon som själv haft åkomman än från kontakt med sjukvården. Jag har dock bokat en tid på vårdcentralen nu, samt att jag börjat äta probiotika från hälsokosten (och fortsätter med nollbehandlng). Jag lovar att höra av mig om jag får några bra tips!

  Kom dock på en sak till jag undrar över – läpprodukter? Jag är tyvärr lätt beroende av att smörja in mina läppar, kan detta orsaka problem eftersom det är så nära det drabbade området?

  • Om jag minns rätt lade jag av med alla läpprodukter (både läppstift och läppgloss men också läppbalsam och liknande) under själva nollbehandlingen. Om du är torr om läpparna skulle jag hellre smörja med en icke-fet lotion på läpparna, som t ex Essex.

   Jag vet också att tandkräm kan förvärra, om man borstar så det löddrar mycket utanför munnen. Vissa rekommenderas att byta till fluorfri tandkräm då fluor sägs kunna orsaka PD. Jag bytte aldrig bort min vanliga tandkräm eftersom mitt vände ändå. Det kan ju också vara bra att tänka på att förändra en sak i taget, annars är det ju svårt att veta vad som orsakat utbrottet hos just dig.

 18. Kan bara säga att för mig funkade antibiotikan bäst, hos mig uppkommer PD vid stress…. Har ätit antibiotika 2008 och nu senast nov/dec. Om du ska gå till husläkaren be att få remiss till en hudläkare så kommer du rätt, hudvårdsläkare låter lite som om du skulle söka en hudvårdsspecialist=skönhetssalong, inget ont om ditt ordval, vill bara tipsa. Bor någon i närheten av Linköping så är Hudläkarna med dr. Kenneth Lagemo i spetsen jätteduktiga på bla. PD.
  Lycka till alla därute, det är ett helvete att ha PD…….

 19. Underbart att läsa om andras hudproblem och inte känns sig ensam. Dock trist att vi har det.
  Jag har gått i 2 år utan att veta vad jag haft. På apoteket har de bombarderat mig med olika rengöringsmedel och krämer, basiron och liknande. Tyvärr är ju de krämer som ska vara så milda och skonsamma fyllda med kemikalier.
  Idag var jag hos läkaren och fick svaret PD. Gick hem och grät ett par timmar. Börjat äta tetracyklin idag. Får verkligen hoppas att det hjälper. Det är trist att läkarna inte ger en varken tips eller stöd. Min läkare sa: jag vet precis vad du har och skrev ut antibiotika och sa sedan tack och hej. Nu när jag har läst på internet om detta hemska hudproblem får jag panik. Vad kommer hjälpa mig och kommer jag bli av med det… och bara tiden kan utvisa. Det svåra är ju sminkdelen. Att gå runt likblek eftersom man inte får sola och helt rödprickig för evigt känns inte lockande. Har redan varit ”ful” i två år och då med smink.
  Man får inte äta eller dricka vissa saker och man vet inte riktigt vad som just ens egen hud har reagerat på. Vill bara ge mig stöd till alla er där ute med PD!
  Det är tur att vi kan ge varandra tips och stöd

  • Ja det är verkligen inte roligt. Synd att det tagit så lång tid innan du fått rätt diagnos men hoppas verkligen att du märker effekt snabbt av antibiotikan!!

   Visst vill man gärna sminka över när huden är rödprickig men försök stå ut och tänk på att det förhoppningsvis snart blir mycket bättre!

  • Hej, var inte ledsen… det blir bättre med tiden om du får rätt behandling. Jag är noll-fri i ansiktet i snart 4 år. Jag får mildare utbrott vid solexponering, kyla men inget har varit värre än när jag fick sluta med kortisonkräm i ansiktet efter jag fått det av min läkare som behandling under hela min graviditet. Jag fick första symptom på PD i starten av min graviditet. Jag vet inte om det berodde på en hormonell obalans i kroppen eller därför att jag smörjde in min hud med Loreal’s nya serum som jag började testa ungefär samtidigt. Det kan ha varit en kombination av dessa delar.

   Inget blir bättre av att dölja PD. Man ska vägra kortisonkrämer & undvika Apotekets salvor i ansiktet. Alla kemiska ingredienser i produkterna irriterar PD om man lider av det och kan ge blåsor eller värre utslag. Mitt råd är att sluta med make-up och omvärdera vad som är viktigast. Din hud kan bli sund och frisk. Du kan vara PD-fri synligt sätt i ansiktet fast du kanske måste leva med det faktum att den kommer tillbaka i mildare grader. Jag har testat undvika sol, make-up, bytt ut min tandkräm, gått till en homopat, osv men allt detta lindrar eller dämpar, inget har tagit bort min sjukdom 100%
   Det är snart 4 år sedan jag tog upp kampen med PD…

   Min hudläkare i Danmark säger att man kan bli av med PD, men efter man haft en sådan utvärtes irritation koncentrerad i nyllet undrar jag om man någonsin vill smörja in huden med marknadens alla löften om evig skönhet igen?

   Om jag slipper se/känna hudirritationen som PD skapar i mitt ansikte varje dag, så är jag glad!

   För övrigt så har jag testat smörja in problemområdet med jojoba-olja som faktist lindrat symptomen och gett bäst resultat av dom oljor jag prövat kurera PD med. Just nu har jag menstruationsbesvär & min PD blossa upp av det vilket får mig vilja svära något så fruktansvärt mycket men har valt inte stressa upp mig av det & tänker det att det hade kunnat vara ännu värre! Jag lider verkligen med alla som har hudsjukdomar. Jag trodde aldrig att jag skulle få hudproblem, har aldrig haft problem med huden men känner något så enormt mycket för alla som har det idag.

   Om det finns ngt jag känner tacksamhet över efter min PD, jag kan värdesätta mitt utseende på ett helt annat sätt än andra och jag känner mig naturligt vacker därför att jag har en skinande lyster och glöd i mitt ansikte som få har på en konstgjord väg. Jag lider av PD men jag har lärt mig att leva med det, det är som värst när man inte kan vistad ute i solen om sommaren o människor tycker kanske att man är konstig för att man envisas gå med solbrillor så fort solen skiner. PD slår hårdast på egot – självförtroendet men man blir mer ödmjuk och efter en tid så lär man att leva med det och omdeffinera det till en acceptrabel nivå. Man hade kunnat lida av en obotlig sjukdom, det hade varit så mkt värre.

   Mitt råd till alla som har diagnoticerats med denna irriterande sjukdom: Gör allt för att inte irritera PD men låt inte PD begränsa era möjligheter att må bra med er själva!

   Jag hoppas det kan vara till hjälp för alla dom av er som levt med det i lite längre än några få korta månader…

   🙂

 20. Men hur gör man när man har ätit klart sin kur och sett att hunden förhoppningsvis blivit bra. Kan man då börja sminka sig och använda hudkräm igen eller måste man leva lika strikt som när man hade utslagen?

  • Jag kan bara svara för hur jag gjort – jag använde mina produkter från Dr Hauschka ganska länge efter att jag var helt symptomfri eftersom det kändes tryggt, de funkade bra. När det gäller makeup höll jag mig länge till enbart mineralmakeup då det sägs fungera bra även för personer med PD och rosacea. Men sedan, efter lite längre tid utan återfall har jag ju börjat använda andra produkter igen.

 21. Kom nyss hem från doktorn, han skrev ut krämen ” finacea” och förklarade att jag troligtvis har fått PD. Fattade ingenting,men han sa åt mig att jag kunde googla.. Visst tänkte jag.. sagt och gjort,har nu tittat runt en del och har blivit väldigt uppskrämd ! Hade problem med akne för ca.10 år sedan. Åt roaccutan och mina ”problem” försvann.. I somras började det komma tillbaka och nu har jag då troligtvis PD. Pust! Ska testa att låta huden vila i några dagar, sedan prova finacea, det enda jag är rädd för är att det blir värre …

  • Tråkigt att du fått PD men å andra sidan – vad skönt att du faktiskt VET vad det är nu för då kan du ju undvika de saker man ska vara försiktig med och följa de egenvårdsrekommendationer som finns. Vad jag förstår blir de allra flesta hjälpta av de mediciner som finns så du har nog goda chanser att bli av med det!

 22. Hej! Vad underbart att läsa allas råd och tips! Jag har bedrivit rena forskningen på nätet och slukat allt som finns att läsa. Till en början hade jag besvär i och runtom ögonen och efter femtielfte besöket hos husläkaren misstänkte han rosacea. Efter att själv ha läst på diverse sidor kom jag fram till att det var p.d! Jag har inget på kinderna men massor i veckområdet runt munnen. Min remiss ligger nu hos ögonläkaren och det verkar ta veckor innan jag får en tid! Har någon provat Rosazol, det receptfria alternativet på Apoteket? Jag börjar bli desperat, måste ju kunna gå till jobbet…

  • Hej!

   Jag har nyligen lärt mig att man kan få PD även runt ögonområdet, då kallas det visst periokulär dermatit istället.

   Nej, jag har inte provat Rosazol faktiskt, det medlet har kommit efter att jag blivit av med min PD så jag har ingen egen erfarenhet av det.

   Man kan ju tycka att din husläkare borde skickat dig vidare till en hudläkare lite tidigare, så hade du säkert fått rätt diagnos snabbare. Hoppas du får en tid snart nu när du fått remiss. Och var extra försiktig nu i den starka vårsolen!

  • Hej!
   Jag har börjat använda Rosazol nu i en vecka. Jag märker en förbättring faktiskt, det har gått kort tid men jag har märkt en liten förbättring. Det står att man skall använda den 1 månad för att se en markant skillnad.

   Förstår dig, jag är också helt desperat…vill slippa vara rädd varje morgon om en ny röding har dykt upp i ansiktet på en…

   Jag tror och hoppas på att dermatit går att bota. Jag har fått läkartid i slutet av juni. Längtar…

 23. Mycket bra information! Jag fick PD för snart ett år sedan, började med några få små plitor vid mungipan. Trodde först att det kunde vara någon form av Herpes.
  Under hösten så började jag smörja mig med en kortisonkräm! Det blev ju mycket bättre först men så fort jag slutade blommade PD upp värre än någonsin. Ja så där höll dumma jag på i nästan ett halvår innan jag kontaktade vårdcentralen. När jag kom dit så hade jag PD runt munnen och även in i näsborrarna. De konstaterade PD o jag fick Finacea att smörja morgon o kväll under 2 månader. Första veckan var hemsk! PD förvärrades enormt – det blev gula äckliga blåsor och det var verkligen jobbigt med kliandet och stickandet. Men sedan började det sakta men säkert bli bättre. Nu är jag inne på vecka 6 och det är fortfarande kvar men det är mycket lugnare i huden och kliandet är helt borta.
  De första två veckorna fuskade jag ibland med lite mineralfoudation för att överhuvudtaget stå ut med fulheten;-) Men sedan bestämde jag mig att låta bli allt! Jag tror att det lönar sig.
  Skönt att veta att man inte är ensam! Det enda glädjande för mig var att läkaren sa -Ja det brukar drabba unga kvinnor under 30 år… (Jag är 39 år!)

  • Ja det är verkligen inte alls roligt att drabbas! Mitt hann aldrig gå så långt som du beskriver men jag har läst mig till på andra håll att många blir sämre innan det vänder och blir bättre. Hoppas att det fortsätter åt rätt håll och du blir av med dina besvär!

   • Nu efter 9 veckors användning med Finacea morgon o kväll är nästan mitt PD borta! Så skönt!
    Jag har varit stenhård med att inte ha några andra produkter i de PD-drabbade områdena. Kommer inte att börja använda några hudprodukter förrän i höst – och då väljer jag dem med omsorg.
    Har du någon aning om PD kan vara kopplat till D-vitaminbrist? Jag fick nämligen besked förra året i maj att jag hade D-vitaminbrist, ungefär samtidigt som mitt PD började. Jag blev ordinerad att dricka 4 flaskor D-droppar. 1 flaska i veckan under 4 veckor och sedan äta D-vitaminkapslar i ca två månader.
    Jag tror mig känna att solljuset gör att mitt PD lugnar sig. Tilläggas bör väl att jag aldrig pressar i solen utan bara är ”ute vanligt”.

   • Sofia – det jag uppfattat är att man ska vara ytterst varsam med att vistas i solen när man har PD, att solljus kan förvärra besvären rätt kraftigt. Men det kanske är individuellt, och kanske också annorlunda om man är under behandling, det vet inte jag. Men det är ju svårt eftersom man inte ska använda några produkter på området – då ska man ju inte heller smörja sig med solskyddskräm. Jag försökte hålla mig i skuggan så mycket jag kunde när jag hade mina besvär, och sedan använde jag mineralpuderfoundation när mitt börjat lägga sig lite och det ska ju ha en viss solskyddande effekt också. När det gäller kopplingen till D-vitaminbrist har jag faktiskt ingen aning, det vore intressant att höra om någon hudläkare kan ge några svar där.

  • Hej Sofia Larsson!! Min läkare gav mig idag finacea gel också. Det jag undrar är om du blev av med det helt efter dina 6 veckor? Är det borta helt nu? Vill gärna veta om det är värt att köra den gelen:) TACK så mycket!!! mvh

 24. Hej!

  Jag har i princip haft fin hy hela tiden. Men efter att jag fick mina tvillingar ändrades också mycket i kroppen bla min hy. Jag fick röda prickar till och från som jag inte visste vad det var eftersom det var inte varfyllda finnar utan såg ut som kvisslor.

  Efter mycket letande efter en bra hudläkare fick jag till slut ta vilken hudläkare som helst 😦 (hörde att Dr Knapek är jätte bra men han har gått i pension) För ett par år sedan fick jag reda på att jag har någon slags vuxen acne. Jag hade väldigt svårt att hitta en bra hudläkare så jag har inte fått mer en kortison kräm att smörja in mig med. Dem röda prickarna kom och gick men nu sist för ca 1,5 vec sedan hade jag en allergisk reaktion fick utslag på armar och ben men som jag sedan dämpade ner med tavegyl. Efter det började få röda prickar runt munnen och hakan blossa upp, kan dermatit påverkas av allergi…nu har jag även en stor röding vid högra läppen. Det kliar i ansiktet ständigt (spec efter allergiska reaktionen). Det är precis som något har satt igång dermatiten igen för jag har haft långa finnfria perioder också.

  Har bokat tid hus en hudläkare i Lund nu men förhoppningen om att bli av med detta för gott. Jag tror att jag har en lindrig form av dermatit men som kan förvärras då jag använder smink dagligen. Jag har börjat med Mary Kays mineral makeup och skall köpa Dr H produkter, hört gott om hans produkter.

  Det kliar så mycket, störigt men skönt att få tid hos läkaren iaf. Har ni tips råd om en bra hudläkare i Skåne annars? Lund, Malmö?

  • Tyvärr har jag inga bra tips på hudläkare, men jag hoppas att du får bra hjälp hos den du fått tid hos. Det är väldigt irriterande med klådan, jag håller med dig, men det är nog mycket vunnet om man kan låta bli att pilla och klia…

   Jag vet faktiskt inte om det finns några samband mellan överkänslighet/allergi och PD, men det låter inte helt orimligt att en hud som redan är i obalans och kanske har en sämre egen skyddsbarriär också har lättare att drabbas av andra problem. Det kanske hudläkaren kan svara på? Lycka till hur som helst!

 25. Hej jag har precis fått PD och undrar hur lång tid det tar innan man ser resultat? Har fått tetracyklinertabletter som jag ska ta 2ggr/dag

  • Hej! Jag har själv aldrig behövt äta tabletter så jag har ingen egen erfarenhet, men det är många som har delat med sig av sina erfarenheter i kommentarerna ovan. Skönt att du fått en diagnos och också tabletter – hoppas att du inte behöver vänta länge på resultaten!

 26. Hej,
  Jag är en kvinna på 48 som fått peroral dermatit. Det började för två månader sedan i mungipan och spred sig sedan till andra sidan , ner på hakan och upp till näsvingarna.
  Jag smorde med anti ( om det var herpes), allergitabletter och kortisonkräm. Inget hjälpte.
  Jag googlade i två kvällar och läste om kollodialt silver och blev väldigt intresserad.
  Hittade en återförsäljare i Malmö, där jag bor och kontaktade henne ( en sjuksköterska som arbetat 24 år men gett upp de traditionella vården och startat egen alternativ behandling).
  Jag köpte Ion-silversalva och silvervatten att dricka. Behandling både utvärtes och invärtes.
  Efter tre dygns intensiv behandling, 6-7 smörjningar och vattenklunkar per dag, ser jag redan en fantastisk förbättring. Det kommer säkert att vara helt borta inom en vecka!
  Jag är så tacksam för detta och hoppas verkligen andra också kan få hjälp.
  Hälsningar
  Anita

  • Hej Anita,

   Tack för tipset. Underbart när folk delar med sig erfarenheterm på så sätt kanske man räddar många personer från alla dessa beskymmer och problem.

   Jag fick diagnos rosacea (släkt med dermatit) efter att ha varit hos hudläkare i Lund i Juni. Kändes som hela världen föll över mig och jag skulle iväg på solsemester så jag kunde inte sätta igång tetraysal tabletter samt kräm så mitt ansikte förvärrades under semestern fast jag skyddade ansiktet hela tiden.

   Nu när jag har varit hemma i över 3 veckor använt tabletterna och krämen ser jag också tydlig förbättring …sedan hoppas jag att det inte var rosacea utan ngt annat för läkaren sade 90% men 10% kunde vara ngt annat…

   Har noterat silvervatten och det du har skrivit bra att ha det i åtanke. Har du numret till läkaren vore det kanon att ha det med.

   Ha det gott och lycka till!

 27. Härligt att se att ni kommenterar och ger varandra råd! Silvervatten har jag aldrig hört talas om, men bra att lägga på minnet om besvären kommer tillbaka igen.

 28. Hej!
  Har följt din blogg under många år och nu misstänker jag starkt att jag har råkat ut för PD. Ska boka en tid hos min husläkare och se om jag kan få någon form av kräm utskriven. Eftersom jag är en beautyjunkie har jag blykoll på min hud och hur den reagerar och jag märkte direkt att kvisslorna jag fått inte var av det vanliga slaget. Vill bara tacka dig för att du bloggar trots mycket med familj och arbete och att jag uppskattar dina inlägg enormt!

  • Tack så mycket för fina ord om min blogg – det värmer att höra! Håller tummarna för att du får bra hjälp med hudproblemen (och hoppas det inte är PD utan något lindrigare…)!

 29. Hej! Vet att tråden startades för ett bra tag sen. Men har ett tillägg om tetracycliner och PD och gravididet. Har fått PD för andra gången, besvären började innan jag blev gravid och efter väntat lite för länge med att söka hjälp privat (inte heller denna gången visste man på VC vad det var- smörj med mjukgörande….) fick jag hjälp och doxyferm(TC) utskrivet. När jag insåg att jag var gravid kontaktade jag läkaren igen och även läkaren hos barnmorskan. Man kan äta tetracykliner under en gravididet, men inte hela. Tetracyklinerna kan påverka fostrets tänder när dessa bildas (kan missfärgas). tandanlagen börjar utvecklas i gravididetsvecka 20, fram till dess (och gärna med lite marginal så är det ingen fara). Nu har besvären visserligen förvärrats, trots att jag ätit lite mer än halva kuren (mkt stress på sistone). Så tetracykliner fungerar nog inte alltid så bra. Sist jag drabbades för ca 12 år sedan (konstigt att okunskapen fortf. är lika stor i allmänsjukvården nu) funkade tetracyklinerna och den antibiotikasalva jag fick (av privat specialist) även om det tog ett tag. Har nyss fått utskrivet finacea också, förutom att det gör ont så in i h-vete så är det värt att testa. Mina besvär har inte förrän nu blivit mer finn-lika (bullig hud och småplitor), utan mest sett ut som röda, fjällande eksem. har haft besvären i ca 3-4 månader (behandling 2 mån). Lite ledsamt när besvären förvärras trots att jag går på behandling. men nu blir det att stressa ner, inga produkter alls i ansiktet (förutom finacea) och vara lite noggrannare med maten.

  Tack för alla inlägg, tröstar lite när man bara vill dra täcket över huvudet.

 30. Nej, nej, nej. ALDRIG tetracykliner til kvinder, som vil være eller er gravide i 1. trimester.
  Meget stor forskningsundersøgelse offentliggjort i efteråret 2012 (over 100.000 kvinder over flere år) konkluderer, at risiko for ufrivillig abort øges med 50% i 3 mdr op til og i 3 først mdr af graviditet.
  Så undgå så vidt muligt overhovedet tetracykliner, hvis du prøver at få børn for tiden.

 31. Hej! Jag har haft PD, men försvann av sig själv efter ca 5 månader. Jag försökte vara försiktig med att använda smink och andra hudprodukter i ansiktet och använde parfymfria produkter i övrigt. Nu har jag varit symtomfri i ca 2 månader. Kan man återgå som vanligt? Eller kan t.ex. läppstift och mascara göra att det blossar upp igen? Är det bara när man har symtom som man ska undvika de saker som förvärrar det? /Caroline

  • Jag har använt makeup etc som vanligt när jag blivit av med min PD. Men, jag är alltid försiktig och använder främst produkter och märken som är kända för att funka för känslig hy. Undviker helst parfymerade produkter eller produkter som är väldigt feta. Undviker också exfoliering med korn eftersom det verkar kunna få det att blossa upp för mig. Å så solskydd i ansiktet – jätteviktigt!!

 32. Jag fick ett rött stort fjällande utslag till en början, hjälpte inte med mjukgörande ansiktskräm så läste om det i mitten på mars och fick fram att jag trodde att det var perioral dermatit.
  Gick till läkaren som dum som hon var påstod att det var SVAMP vilket är tydligen hur ovanligt som helst fick jag reda på senare. Efter 2 månader med SVAMPdödandemedel som innehåller kortison gick jag till doktorn IGEN och han ville ge mig en kortisonkräm mot eksem.
  Efter 3 och 1/2 månad går jag till doktorn igen. det hade inte blivit helt riktigt bra men bättre med kortisonkrämen men jag började en vecka innan tredje doktorsbesöket med en vanlig eksemsalva istället. Att gå från kortisonet som jag haft i 2 mån var ett helvete. Nu är det värre än det ens var från första början. ÖVERALLT runtom hela munnen/hakan och näsan DESSUTOM.

  Nu har jag fått AV TREDJE DOKTORN ett besked om Perioral dermatit vilket JAG trodde att det var från första början.

  Han vägrade skicka mig till huddoktor och vägrade ge mig antibiotika.

  Det han gav mig var finacea gel. Dessutom 4 utskrifter, det jag undrar är hur länge denna behandling ska fortgå och om det ens hjälper, hoppas verkligen det… Har aldrig sett ut eller haft något sånt här liknande tidigare..

  Tack för alla kommentarer:)

  • Förstår din frustration när det tagit så lång tid att få rätt diagnos! Jag har själv aldrig testat Finacea gel men hoppas du märker effekt och blir av med din PD. Berätta gärna hur det går med behandlingen, hur lång tid det tagit innan du märkt effekt, osv!

 33. Hej!
  Tusen tack för info och tips.
  På VC sa de att jag har rosacea och jag började smörja med Finacea vilket gjorde utslagen mycket värre. Har utslag runt ögonen, näsa, mun samt käken. En hudläkare tipsade mig, via telefon, att ist prova Rozex då en kan vara olika känslig för de olika crèmerna och sa att jag antagligen har PD. Jag har använt Rozex i en vecka och utslagen har blivit bättre. Har inte använt något smink och dragit ned på mat som innehåller gluten/laktos. Väntar på tid hos hudläkare och önskar att bli helt fri
  från utslagen. Har tidigare använt stark kortison i ansiktet mot eksem vilket säkert varit en bidragande faktor till PD. Jag har tidigare använt ögoncreme från Dr Hauschka och den har inte förvärrat utslagen. Nu när utslagen blivit något bättre har jag smörjt tunt med Propyderm 20% kräm från ACO då jag är extremt torr och flagig och det har fungerat bra.
  Toppen att kunna dela kunskap, tips och erfarenhet här! PD är inte kul att drabbas av, känner mig ful men försöker tänka positivt och att det kommer bli bra snart. Tack igen för ditt engagemang makeupoholic och
  lycka till alla!

  • Tack för din kommentar. PD är verkligen inte kul att drabbas av och jag förvånas gång på gång över alla berättelser som vittnar om att kunskapen inom vården är ganska skral. Det är helt fantastiskt att ni alla delar med er av er historia, tips och erfarenheter här tycker jag, och jag blir glad ända in i själen varje gång någon har hittat information här hos mig som varit till hjälp. Det känns väldigt bra att kunna bidra på så sätt!

   Hoppas du får träffa en hudläkare som har goda kunskaper om PD som kan hjälpa dig att bli av med besvären Åsa!

 34. Bra information! Jag lider också av perioral dermatit och fick äta tetrasyl-tabletter i ca 3 mån och det gjorde så att det värsta av utslagen försvann, men när jag slutade med dom så började utslagen successivt att komma tillbaka igen :-/ jag läste på internet där en hudterapeut bloggat om perioral dermatit att man ska undvika socker, varma drycker och tvålar och produkter som innehåller sulfater och alkohol och sedan skrev hon att mineralsmink konstigt nog kan ”reta” igång utslagen, fast jag själv upplever att mineralsmink är bättre än vanligt smink.

  • Hej Malén!
   Undrar hur det gick senare med antibiotikan? Hur snart märkte du bättring och hur snart efter avslutad kur kom problemen tillbaka?

   Jag har lidit av detta i ca 12 år och har fått hjälp först nu, eftersom läkare aldrig velat skicka mig till specialist utan på eget bevåg har nöjd sig med pricktester (visar nada) och skickat hem mig med starka kortisonkrämer. ”Det är allergi, svårt att veta vad. Kan vara vad som helst, inte mycket att göra åt”.

   Fick äntligen läkare i höstas som istället gav diagnosen PD – vilket stämmer mycket bra med mina symptom! Fick prova Finacea i kombinaion med nollbehandling i några månader, vilket hjälpte emot klådan/svedan och det irriterade, men tyvärr var jag konstant flagande runt mun och på ögonlock. Har nu fått Tetrasyltabletter utskrivna i tre månader och hoppas innerligt att det ska bli borta permanent av detta.

   En allmän fråga till alla gällande att inte äta gluten eller laktos; Kan man fortfarande äta glutenfria produkter eller är det snarare vitt mjöl/snabba kolhydrater som är boven? Och kan man äta laktosfria mjölkprodukter eller är det alla mjölkprodukter som ska uteslutas helt?

   Tacksam för svar!

   • 12 år????????????? Denna okunskap bland forskare, men har hört att allt fler män drabbas av det också… Jag tror det bl.a är en kombination av dålig skräpvård (kemikalier) på huden som ökar symptomerna bland alla användare. Parfym är allergiframkallande, ja men har du kollat in alla icke-rena ingredienser som hudvården säljer på marknaden inte konstigt där växer en epidemi bland konsumenterna. Fruktanvärt, du gått med det i 12 år… har du några bra tips som man kan dra nytta av? Du får gärna dela av dom i sådana fall. 🙂

 35. Vilken fantastisk tråd. Kan inte låta bli att dela med mig av mina upplevelser so far. Min PD började i höstas som en liten kvissla på hakan, den behandlade jag tyvärr med kortison från och till.

  Plötsligt blommade besväret ut och på en vecka var hela hakan full med plitor som vätskade sig och kliade. På Apoteket trodde dom att det var Rocasea och jag köpte Rozex. Märkte dock ingen skillnad och började tappa tålamodet. Jag ringde den lokala vc och fick tid samma dag. Där trodde man att det var ngn form av svinkoppa och jag fick Heracillin utskrivet. Hoppet åter en smula men jag var inte riktigt överens med diagnosen och började googla. Helt klart PD. Läget blev ohållbart och jag åkte till jouren på helgen och fick då diagnosen. Utan tvekan sa de och jag blev besviken över att ha blivit feldiagnoserad och att jag ätit antibiotika i onödan. Jag ammar nämligen och kommer inte att sluta för att äta Tetracyklin.

  På vc blev jag dock rådd att smörja med zinkpasta för att lugna ner rodnaden och nu efter några dagar tycker jag det känns bättre.

  Samma läkare som sa att jag hade svinkoppor ska ringa upp mig imorgon och då får vi se vad hon säger. Vill gärna få tid hos en hudläkare och vi har en välrennomerad här i stan. Med kölistan är lång. Tills dess blir det nollbehandling med lite zinkpasta innan läggdags.

  Som nybliven mamma är det fruktansvärt att behöva älta det här fram och tillbaka. Det tar för mycket tid och jag har bestämt mig gör att INTE låta PDn styra mitt liv. Men bort ska det. I sinom tid.

  Tack för mig.

  • Tetralysal fick jag efter att ha använt kortison i ett halvår. Det hjälpte på bara någon månad och alla eksemliknande hemska knottror runt munnen försvann. Efter i alla fall 6-8 veckor var allt borta och nu är huden faktiskt finare än innan! överlycklig såhär i efterhand

  • Grattis till föräldrarskapet. 🙂 Fick min PD under graviditeten. Låt inte PD:n styra ditt liv. Har du fått bot på det än?

 36. Helt underbar blogg!!! Har suttit i flera timmar och läste om PD. Och fastnade på den här sidan. Jag kom på nu i dag att jag har PD.. jag mår sjukt dåligt av de, hämst är de!! Ska till en privat hudläkare om 4 dagar och är skeptisk på om dem vet om den här skukdomen, är rädd att de ska blomma ut och bli mer. Har provat massor eller några krämer tex basiron
  vilket gör min hud väldigt röd.. för ett år sedan har nog fått PD men mycket mycket lindrigt.då började jag smörja kortisonsalva som hjälpte. Men nu förtvå månader så fick jag mer problem med finnarna runt munnen. Tror de har med att göra med att jag har mått psykisk dåligt? Har dragit bort allt socker, alkohol, kaffe, gluten, laltos och meditera varje dag. Men inget hjälper! Har ju dock smink på mig på dagarna.. kan inte tänka mig gå utan de, klarar inte av de.. tänkte söka hjälp av läkare och få utskrivet antibiotika de som börjar på t, kommer inte i håg vad de heter:p sen tänkte jag gå till aapoteket och köpa razasol. Hoppas de kommer hjälpa! Tack för alla bra tips!! /elin

 37. Hej! Funderat på om när man blir fri från sin pd kan man återgå till vanlig mat då? Funderar också på dr hauschka rengörings crem är ju som peeling i och känns fet, funkar de ändå?
  /kram

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s