Ingredienser i mineralmakeup

Mineramakeup är en typ av foundation i löspuderform som har blivit väldigt populärt och omtalat på senare år. Många hävdar att det är mycket bättre för huden än vanlig makeup, att det till och med vårdar huden. Argumenten som används i marknadsföring av mineralmakeup fokuserar ofta på vad mineralmakeup inte innehåller, som till exempel talk, parfym, konserveringsmedel och andra substanser. Man pratar också ofta om att mineralmakeup inte täpper igen porerna. Då mineralmakeup diskuteras flitigt på många håll har jag försökt att sätta mig in i hur mycket som är myt och hur mycket som är sanning i argumentationen kring mineralmakeup. Skönhetsgurun Paula Begoun skriver mycket ingående och matnyttigt om mineralmakeup, ämnen som ingår och aktuell forskning på området.

Om man tittar på de vanligaste märkena, till exempel Youngblood, Bare Escentuals (i.d.) och Jane Iredale innehåller de samma huvudingredienser: bismuth oxychloride, mica, titanium dioxide och zinc oxide. Beroende på märke kan det förekomma ytterligare ingredienser, till exempel boron nitride, som påverkar textur eller hur produkten blir vid applicering på huden. En del märken inkluderar antioxidanter, men de förekommer dels i sådan liten mängd plus att de inte kan bestå i den typen av förpackning. Det är således bara ett smart marknadsföringsknep för att kunna säga att det ingår.

Många förespråkare hävdar att mineralmakeup är naturligt, vilket inte är sant, enligt Paula. Den vanligaste förekommande ingrediensen, bismuth oxychloride, återfinns inte i naturen utan framställs på kemisk väg och är heller inte bättre för huden än talk (som för övrigt också är ett mineral). Det är till och med så att talk i många avseenden är mer naturligt och en renare ingrediens än bismuth oxychloride. Bismuth oxychloride tillsätts för sitt pärlemorskimmer och skimmergivande egenskaper, men det är tyngre för huden än talk och det är större sannolikhet att hudirritationer uppstår av bismuth oxychloride än av talk.

Titanium dioxide och zinc oxide ger en bra täckning, en matt finish och fungerar också som ett visst solskydd (dock bara om en SPF anges, annars är det troligtvis inte tillräckligt hög koncentration för att ge skydd). Dessa mineral är idealiska för känslig hy då de inte ger upphov till hudirritationer (de ingår till exempel i barnsalvor mot blöjutslag) men kan samtidigt orsaka igentäppta porer.

Mica används som pigment i mineralmakeup för att få fram en skimmereffekt. Det förekommer även i många ögonskuggor, blusher och puder. Mica finns i många olika färger och även färglöst. Till skillnad från bismuth oxychloride, titanium dioxide och zinc oxide har mica en nästintill viktlös silkeslen textur.

Enligt Paula finns det ingen forskning som tyder på att mineralpuderfoundation generellt är bättre för huden än annan foundation. Påståenden som att det motverkar akne, återfuktar eller har en positiv inverkan på cellförnyelse kan inte underbyggas med forskning. Mineralmakeup rekommenderas ofta till personer med rosacea, och enligt Paula finns det två bra argument för detta: dels är mineralpuderfoundation tillräckligt täckande för att dölja de röda blodkärl och rodnader i huden som är karaktäristiskt för sjukdomen, dessutom innehåller mineralmakeup endast ett fåtal ingredienser och vid rosacea är det generellt bättre att använda produkter med få, men kända och skonsamma, ingredienser. Ytterligare en fördel med mineralmakeup är att den oftast är parfymfri och fri från konserveringsmedel.

Mer information om mineralmakeup finns att läsa på Paula Begouns webbplats. Här finns också en förteckning över de vanligaste mineralmakeupmärkena, en genomgång av deras ingredienser samt för- och nackdelar med produkterna från respektive märke.

Mineral Powder Foundation Ingredients List är en ingrediensförteckning för merparten av de märken som finns på marknaden.

Annonser

2 reaktioner på ”Ingredienser i mineralmakeup

  1. Verkligen intressant! Vilket bra initiativ av dig att forska vidare i det här med mineralernas förträfflighet. Trots att jag jobbar med marknadsföring dagligen hade jag totalt svalt hela införsäljningen rakt av… nu ser det ju betydligt mer nyanserat ut.

  2. Det bor en liten vetenskapskvinna i mig 😉 Jag vill gärna rota lite i saker, dels för att lära mig mer och dels för att se om saker och ting verkligen är så bra som det sägs. Men jag blir ju tyvärr också besviken om/när jag upptäcker att något jag trott på är en myt, jag lockas och förförs av lovande säljtexter, fina förpackningar och väldoftande produkter…

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s