UVA, UVB och SPF

Jag har ju skrivit en del om solskyddscrèmer så jag tänkte att jag kanske skulle skriva lite om sol, UVA- och UVB-strålning också. Till att börja med har jag lärt mig att det inte finns något säkert sätt att sola – huden tar alltid skada av solen, även om man upplever att man får färg långsamt utan att bränna sig.

Det finns två typer av strålning, UVA och UVB. UVA är den främsta orsaken bakom hudcancer och rynkor. Det kan också vara bra att veta att UVA-strålar penetrerar klarglas såvida det inte har UVA-filter eller ~skydd.

UVB är solens brännande strålar som orsakar skador, bränna, i huden direkt vid exponering.

SPF, Sunscreen Protection Factor, talar om hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig (få rodnad i hyn, vilket man får av UVB-strålarna) och det utgår ifrån hur lätt man bränner sig i vanliga fall. Om man klarar att vara i solen 10 minuter utan att bränna sig kan man vara ungefär 2½ timme i solen med SPF 15 (15*10 minuter).

När man köper solskydd är det viktigt att titta på vad det finns för skydd mot UVA eftersom SPF bara anger skyddet mot UVB. För att vara säker på att din solcrème skyddar mot UVA ska den innehålla zinc oxide, titanium dioxide, avobenzone (som även kan kallas Parsol 1789 eller butyl methoxydibenzoylmethane), Mexoryl SX, eller Tinosorb. Benzophenones och oxybenzone ger ett viss skydd mot UVA men är inte lika effektivt som titanium dioxide, zinc oxide, avobenzone, Mexoryl SX, or Tinosorb.

Bäst effekt av sin solskyddscrème får man om man applicerar den 15-20 minuter innan man exponerar sig för sol, så att huden hinner absorbera solcrèmen ordentligt. Man måste även applicera ganska rikligt med solskyddscrème för att den utlovade effekten ska uppnås.

Till sist, det är svårt att hitta en bra solskyddscrème för ansiktet. Ofta är dessa crèmer väldigt feta. Vissa av de solskyddande ingredienserna kan ge upphov till hudirritationer och/eller plitor och finnar, och titanium dioxide och zinc oxide kan täppa till porer. Man får helt enkelt prova sig fram bland de olika alternativ som finns och utgå ifrån när den ska användas (till vardags under makeup vs. på solsemester till exempel).

Mer djupgående information om sol och solskydd finns att läsa på skönhetsgurun Paula Begouns webbplats.

Annonser

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s